Oppmerksomt nærvær

Dette er et kurs for deg som ønsker å forstå og erfare hvordan øvelser i oppmerksomt nærvær kan redusere stress og fremme mestring og livskvalitet. 

Mindfulness er en form for meditasjon, en selvhjelpsmetode, som man på norsk kalles oppmerksomt nærvær. Fokuset i metoden er å styrke oppmerksomheten og være til stede her og nå, uten å koble seg på tanker eller følelser som drar deg i alle retninger og gir deg bekymringer om fremtiden, eller grubling over fortiden. Dette er et kurs for deg som ønsker å forstå og erfare hvordan øvelser i oppmerksomt nærvær kan redusere stress og fremme mestring og livskvalitet. Oppmerksomt nærvær er et temakurs for deg som tidligere har deltatt på et grunnleggende «Kreft-hva nå?» kurs. Du kan søke alene eller med en nær pårørende. 

en person sitter rolig på brygga

Være til stede her og nå

Kurset gir en innføring i oppmerksomt nærvær og hvordan dette kan utvikles. Videre hvilken effekt dette har på kropp, sinn og hjerne, samt hvordan det innvirker på vår relasjon til oss selv, våre medmennesker og vårt forhold til livet.

Kursinnhold 

Målet med kurset er å bli bevisst og oppmerksom på egne grenser og hva som styrer våre valg og handlinger. Metoden kan hjelpe deg å leve med endringer og seneffekter som kreftsykdommen har ført med seg. Teknikken er også en måte å møte den eksistensielle utfordringen på.  

Kurset er bygget opp med ca en tredje del av tiden til undervisning, en tredje del til forskjellige fysiske og mentale øvelser i oppmerksomt nærvær, og en tredje del til refleksjon og dialog over hva deltakerne erfarer når de øver nærvær. 

Kurset passer like godt for den som har vært eller er syk, som for pårørende. Temaene er allmennmenneskelige, og vil bidra til å forstå oss selv og hverandre bedre, for på den måten å kunne se nye muligheter i den livssituasjonen vi befinner oss i.  

Kurset arrangeres i samarbeid med lege og forsker Michael de Vibe. Han har blant annet utviklet og forsket på metoder for oppmerksomhetstrening og stressmestring.

Kurset varer fra fredag til fredag over 7 dager. Innsjekk fredag fra kl 16.00 til kl 18.00. Middag kl 18.30. Kurset pågår frem til fredag kl 10.30 med påfølgende brunsj og avreise. 

Det er en egenandel på 1316,- pr. uke for pasienten og 889,- pr. uke for pårørende. Reise dekkes for både pasient og pårørende. Reiseregning må sendes i etterkant av pasienten selv. Les mer informasjon om kostnader og reiseregning.

Kursdato

Kursnr. 45b-25
07.11.2025 – 14.11.2025
7 dager

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Storstua med sine mange koselige sittegrupper

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

Hagen i vinterdrakt

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.