Hopp til innhold
Skip to Navigation Skip navigation

1. DESEMBER

I dag åpner vi første luke i Montebellosenterets julekalender. Der finner vi Nissemor Kirsti, som elsker Prøysenhistorier. Til vanlig er Kirsti kreftsykepleier, og har ansvar for alle ‹‹Kreft-hva nå?›› kursene. I dag ønsker hun å gi dere en fin førjulsstund. Noen minutter hvor skuldrene senkes. Slå på lyden og hør Kirsti fortelle Alf Prøysens ‹‹Juleglans og innmatkake›› på Ringsaker dialekt. Ha en fin opplevelse!

 

2. DESEMBER

I dag åpner vi luke 2. I disse førjulsdagene med mye kos, varme og pynting inne, blir dørstokken kanskje litt høy for å komme oss ut på en tur😉.Fysioterapeut Sabrina og idrettspedagog Hilde oppfordrer dere til en daglig tur ut i friluft. Veldig godt for både kropp og sjel. De har laget en liten inspirasjonfilm med tips til riktig bruk av turstaver. Tar du utfordringen og kommer deg ut en tur hver dag?

3. DESEMBER

Vi åpner luke 3 i dag.
Juletradisjoner er noe vi alle elsker og prøver å ta vare på. Her på Montebellosenteret har vi ansatte fra flere ulike nasjoner med ulike juletradisjoner. Pynter vi i Norge juletreet på lille julaften, gjør nederlendere det allerede rundt 10. desember, ifølge markedssjef Maria. Også England er tidlig ute med pynting 12 dager før jul, fortalte faglederen Jane. Vår danske kjøkkensjef Hanne pynter tradisjonsvis på lille julaften. Fysioterapeut Sabrina er vant med å pynte på julaften i Tyskland, og det samme gjøres i Frankrike ifølge vår kokk Didier. Vi spurte også kokken Kristen, hvordan tradisjonen er i Lom. Men den er den samme som i Norge.

rolf juletre lavoppl

4. DESEMBER

Vi åpner 4. luke i dag og der ligger det en overraskelse fra kjøkkenet: Verdens beste kokosmakroner, laget av Therese. Kvalitetssikret av Kirsti og Maria. Hmmmmm så utrolig godt! Det minker allerede i kakeboksen. Du må nok prøve disse selv. Oppskriften finner du her på matprat.no

kososmakroner lavopp

5. DESEMBER

Vi åpner luke 5
Obs, vi har fått besøk av rampenissene!  Nei, nei, nei, de har klart å snike seg til steder her på huset, som mange av dere har et stort ønske om å besøke...

6. DESEMBER

6. Desember og vi åpner en ny luke.
I dag tenner vi to lys. Vi ønsker alle en fin 2. søndag advent.

snhjerte 2 

7. DESEMBER

Bak dagens luke finner vi kursdeltakerens verktøykasse. For annledning har den blitt fylt opp med juleønsker til dere fra kursavdelingen. Kanskje finner dere tips og ideer til mestring av førjulstiden. 

8. DESEMBER

Bak luke 8 finner vi oppskriften til den «beste julegløggen». Stor favoritt i disse dager blant de ansatte:-). Kokkene har kost seg en liten stund mellom slagene, med julegløgg og noe godt attåt. Og de deler gjerne oppskriften med dere! Appelsingløgg til 8 personer: 10 dl appelsinjuice med fruktkjøtt, 6 dl eplejuice, 4 stk appelsiner i skiver, 6 ss honning, 2 kanelstenger, 1 ts knuste kardemommekjerne og 4 ts fersk revet ingefær. Bland alle ingredienser i en kjele, varm forsiktig opp, og la de varmes i ca. 10 min. Sil av appelsinskiver og krydder. (Oppskrift fra Tine). Kos dere!

DSC 7043 low

9. DESEMBER

Bak luke 9 finner vi igjen våre idrettsjenter Sabrina og Hilde. De er nok litt bekymret for at vi ikke beveger oss nok i denne koselige førjulstiden;-). Hvordan går det med den daglige turen vi ble oppfordret til? Jentene sper nå på med TRAPPETRIM:-) . Enten hjemme eller når vi allerede er på tur. Se på krabbe-øvelsen, den er ganske morsom!

10. DESEMBER

10. desember og vi åpner en ny luke igjen.
Jane er vår leder for fagavdelingen og spesialist i psykososial mestring.
I denne førjulstiden kan vi nok sette litt store krav til oss selv. Hun ønsker å påpeke at det kan være lurt å ikke ta seg selv så høytidelig. Da senker nok skulderen litt og du kan finne noe å le av. Hun gir et fint eksempel i dag.

11. DESEMBER

Uken avsluttes med litt refleksjonstid. Noe som vi gjør på slutten av alle «Kreft-hva nå?» kursene våre.

I den flotte hagen vår har vi en refleksjonssti, som er en del av landskapsprosjektet «VÅR STI». På stien møter du 7 ulike ord som du kan reflektere over. Hva betyr disse ordene akkurat for deg? Len deg godt tilbake, og så går vi stien sammen.

12. DESEMBER

Bak dagens luke finner vi et fint musikkstykke.
Har du vært på kursopphold hos oss, har du nok blitt kjent med vår kokk Kristen. Han e opprinnelig fra Lom med en herlig dialekt:-). Bortsett fra at han er en dyktig kokk er han minst like flink til å spille folkemusikk på fela si. For julekalenderens anledning gir han en eksklusiv opptreden. Dette er en av de sjeldne ganger vi får oppleve at han spiller på jobben. Nyt disse få minuttene med herlig folkemusikk!

13. DESEMBER

13. desember og i dag sender vi dere juleglede med luciatog på Montebellosenteret.
(foto: John Richard Rolseth)

14. DESEMBER

14. desember og bak dagens luke finner vi oppskriften til rødbetkuler. En sunn fristelse i førjulstiden som er veldig enkelt å lage. Her kommer oppskriften til ca. 24 stk:

1 rødbet, delt i biter
1 dl mandler
10 dadler uten stein
1 dl revet kokos
Frø fra en liten vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
1/2 ts kakao
Revet kokos til å rulle kulene i.

Bland rødbeter, mandler og kokos i en foodprosessor til en kornete rør. Tilsett dadler og kjør blandingen til den har klebet seg sammen. Del blandingen i tre like store porsjoner. I en del tilsettes vanilje, i en kakao, men den siste beholdes naturell. Form runde kuler og rull dem deretter i kokos. Klar til nyttelse (Eller oppbevares kjølig) Smaker perfekt sammen med julegløggen fra luke 8

DSC 7177 low   DSC 7174 low

15. DESEMBER

Vi åpner luke 15 og der ser vi at det har snødd mye på Mesnali. Hvordan går det med turene deres? Ble det noe trappetrim i helgen? Idrettspedagog Hilde gir seg ikke og kommer med nye tips og inspirasjon. Det er deilig å gjøre noen styrkeøvelser når du er på tur, synes hun! La deg inspirere, kanskje det blir et nyttårsforsett?

16. DESEMBER

Når vi åpner luke 16 finner vi vår kollega Randi ved peisen i storstua.Randi har lang fartstid hos oss, i ulike funksjoner. Hun har ei veldig bra formidlingsevne og stor kunnskap om kunst og uttrykk. Det er alltid en fryd å få en omvisning av henne om husets kunst og utsmykning. I dag har hun samlet Morten, som er avdelingsleder service og Reidun, en av hans ansatte. Vaktmester´n Rolf er også med, han elsker gode gamle historier. Ta nå gjerne en kort pause og hør Randi fortelle Alf Prøysen´s «Røde lakktøvler»

17. DESEMBER

18. DESEMBER

Vanligvis har vi kurset Førjulsdager på dette tidspunktet. Men koronapandemien gjorde at vi måtte endre mye i kursgjennomføring. Kursdeltakere på Førjulsdager har alltid flere aktiviteter på Matverkstedet og en av de er å lage julesild. Mange ulike varianter som for eks. Balsamicosild, Rømmesild med mango, og bringebærsild. I tillegg lages det syltet laks. I dagens luke har vi lyst til å dele denne oppskriften med dere. Har du prøvd det før? Kjempegodt og enkelt å lage. Hvis du lager det i dag, har du noe godt å glede deg til i helgen.
Oppskriften er som følgende:

Fisk: 500 gr skinn- og beinfri laks (bør ha vært fryst), 1 løk, 1/2 del salt, 1 lite purre

Lake: 5 dl vann, 2 1/2 dl rød vineddik eller vanlig 7% eddik, 4 dl sukker, 1/2 ss hel hvit pepper, 1/2 ss hel nellik, 1 ss sennepsfrø, 3 laurbærblad, 1/2 ss allehånde.

Fremgangmåte:
1. Laksen skjæres i terninger (sursildstørrelse) og drysses/vendes med salt
2. La den stå med saltet på i ca. to timer før den skylles og tørkes med kjøkkenpapir
3. Kok opp laken i mellomtiden, og avkjøl denne.
4. Legg laks, løk i skiver og purre i skiver lagvis.
5. Hell den kalde laken over fisken og la den stå kaldt til neste dag.

syltetlaks low

19. DESEMBER

Vår fine kollega Anna er ernæringsfysiolog og mange kursdeltakere har blitt kjent med henne de siste årene gjennom foredrag, praktisk veiledning og individuelle samtaler. I dag viser hun en annen nydelig siden av seg selv ved å spille Vitae Lux på kornett. Slå på lyden og nyt!!

20. DESEMBER

Velkommen til adventsstund på 4. søndag advent, med Kari Skanche. Kari har siden oppstart av Montebello spredd livsglede og humor med en dash alvor for mange, mange av våre kursdeltakere. Samtidig bidrar Kari på kurset «Førjulsdager» med en fin og stemningsfull stund på adventssøndager. Koronapandemien satt stopp for å kunne oppleve dette live for kursdeltakere, derfor er vi utrolig takknemlig for at Kari ville bidra i julekalenderen, 4. søndag advent. Etter lystenningen avslutter hun med et vakkert og selvskrevet dikt «Å bry seg om». Vi ønsker alle en fin stund sammen med Kari.

21. DESEMBER

Bak luke 21 i julekalenderen finner vi en ny episode med Reve-enka og Korse. Har du gått glipp av den første episode som ble spilt på Førjulskurset i 2018, er det ikke noe problem. Episodene står nok for seg selv:-) Her ser vi kreftsykepleier Kirsti i den herlige rollen som Reve-enka og vår inntaksleder og skuespiller Ingrid i rollen som Korse. Slå på lyden:-)

22. DESEMBER

Bak luke 22 tar vi deg igjen med på en liten tur ut. Denne gangen er det Randi som står for instrukser. Hun er inspirert av Lillehammer kunstner Astri Ahlsen som har gitt ut hefte "Gymnstiske øvelser for modne sparkepiker". Randi har tatt med seg flere ledere som Morten (service) Bente (HR, IKT og HMS) og Hilde (FDVU) for å gjøre noen av disse gymnnastiske øvelsene. Kos dere, og igjen er det best med lyden på:-)

23. DESEMBER

Nå nærmer det seg julaften med stormskritt. Bak dagens luke er det vår fagleder Jane som leser et dikt av Clement C. Moore. Det var faren hennes som leste diktet "The night before christmas" hver jul på denne dagen da Jane var barn og bodde i England. I dag fortsetter hun denne tradisjonen ved å lese den norske oversettelse av diktet til alle dere: "Sant Nikolas på besøk".

JULEKALENDER 24. DESEMBER

Siste luke i årets julekalenderen.

2020 har blitt for oss alle et annerledes år, enn det vi hadde forventet eller håpet på. Montebellosenteret har dessverre måtte avlyse mange kurs grunnet covid-19 pandemien. Noe som betyr at vi ikke har hatt mulighet til å hjelpe alle de kreftrammede og pårørende som trenger det så sårt. Et kursopphold som betyr så mye for mange: Nye kontakter, kunnskap, fellesskap og ikke minst mestring.

Vi ønsker å takke alle som betyr så mye for oss: Tidligere og framtidige kursdeltakere, alle innleide fagpersoner, ambassadørene, samarbeidspartnere, kreftkoordinatorer og alle som jobber med kreftpasienter på sykehusene. Tusen takk for at dere formidler om tilbudet vårt til de som trenger det.

Nå er det jul og også den blir for mange ikke helt som man hadde tenkt. Vi må holde ut, det kommer lysere og bedre tider!

Vi ønsker alle en riktig god jul, ta godt vare på hverandre!

 julehilsen endelig

Tilbake til toppen