Hopp til innhold
Skip to Navigation Skip navigation

Journalist Siri Økland har nettopp gitt ut boken «Det står til liv». I boken, som blir gitt ut på Samlaget, viser hun hvordan det å være tett på døden, også er å være tett på livet. Boken ble lansert på Norli Strandgaten i Bergen den 28. september, og publikum fylte lokalet til randen – med god grunn.

 Poetiske korttekster og foto

I omtalen av boken skriver forlaget følgende: Gjennom poetiske korttekster og egne bilder skildrer Siri livet slik det ser ut når en vet at en skal dø. Hun skaper et rom for innsikt og ettertanke, både for den som lever tett på sykdom, og den som er åpen for livet – og ikke minst den som er begge deler. Tekstene er både nådeløse, stillferdige og vakre, og inviterer leseren til å tenke over sitt eget liv. Siri Økland (f.1967) er journalist og bor i Bergen. Hun er utdannet litteraturviter, er gift og har tre barn. «Det står til liv» er hennes første bok.
Allerede en uke etter at boken kom i salg, er første opplaget utsolgt. Nye bøker er nå på vei i trykken. (fotograf portrett Siri: Marita Aarekol)

Gir honoraret uavkortet

Siri ønsker å gi hele honoraret fra boken «Det står til liv» til Montebellosenteret. Pengene skal brukes til oppussing av et overnattingsrom på blomsteravdelingen. Som en del av oppussingskampanjen «Bli en Montebelloblomst» har gaven blitt øremerket rommet Gulsildre. Dette er et dobbeltrom med balkong og utsikt over parken utenfor Montebellosenteret. Overskytende beløp skal brukes til å styrke fagbiblioteket. Denne fantastiske gaven kommer alle våre kursdeltakere til gode! 

Vi har Siri stilt noen spørsmål om boken:

– Hvordan kom denne boken til?

– Jeg begynte å skrive tekster som jeg først publiserte på Instagram sammen med egne bilder. Etter en stund ble jeg invitert til å lage en bok basert på disse tekstene. Boken er en utvidelse og omarbeiding av det jeg har publisert på Instagram under kontoen «Det står til liv».

– Du har brukt dine egne erfaringer til å skrive denne boken, og ønsker at den skal skape rom for innsikt og ettertanke. Fortell gjerne litt mer om det.

– Det stemmer at jeg har brukt mine egne erfaringer som utgangspunkt, men dette er likevel ikke en bok som forteller min personlige historie. Både gjennom tekst og bilder ønsker jeg å skape noe som løfter seg utover min person. Vi er mange som opplever både kreft og andre kriser i livet, og i beste fall kan boken gi gjenklang hos leseren slik at han eller hun kan gjøre refleksjoner rundt seg og sitt liv.

– Du har valgt å gi bokhonorat til Montebellosenteret, noe vi er veldig takknemlig for. Kan du si noe om hva Montebellosenteret har betydd for deg?

– Montebellosenteret gjør en viktig jobb for kreftpasienter. Leger og sykehus gir livsnødvendig behandling, men etterpå må man selv finne tilbake til hverdagen igjen. Kursene ved Montebellosenteret er nyttige og gjennomtenkte, og er til god hjelp for pasienter og pårørende. Selv er jeg svært takknemlig for det tilbudet jeg og familien min har fått. Senteret har gjort en forskjell i vårt liv. Jeg ønsker å bidra til at Montebellosenteret skal kunne fortsette å hjelpe, slik de allerede er veldig flinke til.


                                   Det str til liv low

     Her kan du bla i boken

     Boken kan bestilles blant annet her hos Samlaget

     Se her intervjuet med Siri på NRK Vestlandsrevyen 29.09.17

 

Tilbake til forrige side
Tilbake til toppen