Hvem er kurset for?
På dette kurset setter du i gang en prosess med hensyn til mestring eksistensielle spørsmål, som ofte dukker opp i forbindelse med kreftsykdom. Kurset er for alle som ønsker å reflektere rundt eksistensielle temaer som en del av livet. Du kan søke alene, men vi anbefaler at en nær pårørende er med. Pårørende deltar i kurset på lik linje med den som har/har hatt kreftdiagnose.
Nye perspektiver på livet
Endringer som kreften fører med seg, kan også komme på det eksistensielle plan. En tidligere kursdeltager sa det slik:
«Om jeg får tilbake kreften, så kan jeg ikke tenke på det nå. Det er mer de forandringene som kreften har ført med seg, som fører meg inn i en eksistensiell krise. Hvem er jeg nå? Hvilke valg tar jeg og hvilke verdier skal jeg leve livet etter?»
Kursets innhold
Målet med kurset er at deltakerne får livsmot og hjelp til livstolkning. Kurset vil inneholde eksistensielle tema, presentert i foredrag og vandringer i naturen, med tekster knyttet til skog, fjell, vann og hverdagen. Vandringene er bygd opp omkring pilegrimstradisjonen med vandring i fellesskap, kombinert med individuell og felles refleksjon. Sentralt står undringen underveis, aktualisert gjennom poesi og de inntrykk naturen vi vandrer i gir oss. Kurset foregår i samarbeid med Hamar bispedømme.
Konkret anvendes pilegrimstradisjonen som en ytre ramme for en vandring i indre landskap. Vi vandrer ute uansett vær, og vi går en del på sti i relativt ulendt terreng. Vandringene foregår i et rolig tempo, og delvis i stillhet, slik at vi får god tid til å la oss påvirkes av naturen. Etter vandringene deler vi erfaringer og refleksjoner i grupper. Dette blir en uke hvor man stopper opp og åpner seg for refleksjon og ettertanke.
Du som står den kreftrammede nær i hverdagen
Pårørende får også mulighet til å dele sine erfaringer og utfordringer. Å få innblikk i hvordan en kreftdiagnose kan endre livsperspektivet, både hos den kreftrammede og den som står nær, gir en bedre forståelse av hverandres situasjon.
Sosialt fellesskap
Det sosiale fellesskapet vurderes som verdifullt og er en viktig del. Dere vil møte og kan utveksle erfaringer med andre kursdeltakere i både formelle og uformelle sammenhenger. For eksempel vil kveldsprogrammet veksle mellom sosiale aktiviteter og underholdning tilpasset tema og målgruppe.
Gode fritidsmuligheter
Oppholdet gir rike muligheter til fritid og avkobling. Senteret har varmtvannsbasseng, badstuer og treningsarealer ute og inne. Det er turstier og løypenett med skog og fjell i umiddelbar nærhet. Montebellosenteret har egen brygge med badeplass, båt og kanoer.
Les her en artikkel, skrevet av en tidliger kursdeltaker, om kursopplevelsen.
En tidligere kursdeltaker har skrevet en vakker refleksjon om kurset på www.kreftkamp.no